De kus van een clown (2015)

De kus van een clown

De Volkskrant - ‘Knotsgek romandebuut.’

De Standaard - ‘Donker spul; zelfs de humor schraapt en wringt.’

Cutting Edge ****  - ‘Zonder mededogen zendt de Gee haar personages op een zinloze Odyssee en voorziet ze die van kurkdroog commentaar, dat zelfs de grootste drama’s in een gênante klucht omtovert. Daarmee plaatst ze zich meteen in de categorie ‘kunstenaars’.

Wie dit boek probeert te omschrijven, zou kunnen zeggen dat het een verhaal is over meneer Steeghuizen die een meisje aanrijdt. Of over Harman Pekman, die op de begrafenis van zijn vader een clown ontmoet. Of over Rosa, die van achteren wordt genomen door de vader van een vriendin. Of desnoods over de bijzondere bootreis die deze mensen met elkaar ondernemen. Je zou ook kunnen beweren dat dit alles niet belangrijk is. Dat 'De kus van een clown' een koortsachtige trip is door ons eigen leven zoals we het niet vaak willen zien: banaal, triest en geestig. Een verhaal over de mens die snakt naar een moment om uit te blazen. Die verlossing zoekt van een dolgedraaid bestaan. Annemarie de Gee durft de hele wereld te gebruiken voor een ambitieuze roman die het bestaan niet per se begrijpelijker maar wel draaglijker maakt, en troost biedt aan iedereen die even wil schuilen.

Annemarie de Gee (1987) debuteerde met het verhaalmozaïek Kamermensen, dat door Jaap Goedegebuure werd uitgeroepen tot een van de beste debuten van 2012. Ze was te gast op het First Novel Festival in Boedapest en droeg voor op verschillende literaire festivals. Met De kus van een clown debuteerde De Gee als romanschrijver.

Pers & Beeld

De Standaard – "Echte schoonheid is verwarring", zegt iemand in dit boek. Zeker zit er veel schoonheid in de verwarring die deze roman bij de lezer opwekt. Lees de recensie.

Vogue – "De Gee is een groot kunstenaar." Lees de recensie.


CLEEFT – "De kus van een clown is een droom van een romandebuut." Lees de recensie.

de Volkskrant – ‘Knotsgek romandebuut.’ Lees de recensie.


CJP Magazine – "Het tweede boek van Annemarie hakt erin en dreunt na." Lees het interview.

CUTTING EDGE **** – ‘Zonder mededogen zendt de Gee haar personages op een zinloze Odyssee en voorziet ze die van kurkdroog commentaar, dat zelfs de grootste drama’s in een gênante klucht omtovert.‘ Lees de recensie.

Cultuurprogramma Nooit meer slapen op NPO Radio 1. Een gesprek met Ester Naomi Perquin. Luister.

LINDA – "Hollandse helderheid en humor." Lees de recensie.


Speciaal voor Literatuurplein en in samenwerking met de openbare bibliotheken maakten filmmakers Sia Hermanides en Joey Boink een videoportret van De kus van een clown. Bekijk.