Kamermensen (2012)

ISBN: 978 90 204 1215 4
Omslagontwerp: Roald Triebels
Auteursfoto: Merlijn Doomernik
Uitgeverij: Atlas Contact

Kamermensen

Ik ben binnengekomen met een kromme rug en geen enkele tas, ik heb de modder uit mijn gezicht geveegd, twee flesjes Ierse whiskey opgeslurpt, het asfalt uit mijn wangen gepeuterd, een zure smaak uit mijn mond gespuugd, mijn haren weer op mijn hoofd gebonden, door de slappe gordijnen naar de regen gekeken, de hechtingen weer aan elkaar geknoopt…

Een middelgroot hotel aan de rand van een middelgrote stad, ergens. Alle verhalen in Kamermensen spelen zich af in kamer 104. Drie volwassen broers die Twister spelen met hun dominante moeder. Een afgetreden politiek leider die zich laat vermaken door Poolse hoeren. Een vrouw die hinkelend een parcours aflegt tussen raam, badkamer en deur.

Kamermensen is een gedurfd, woest verhaalmozaïek over een bizarre wereld die verdacht veel lijkt op de onze.  De invloed van Haruki Murakami, Roald Dahl en Edgar Allan Poe is zichtbaar in de feilloze wijze waarop Annemarie de Gee de balans vindt tussen herkenning en vervreemding.

Pers & Beeld

Trouw – Beste debuut van 2012. "Dankzij een effectieve, want suggestieve verteltrant weet De Gee al haar karakters in een paar rake trekken neer te zetten." Lees het artikel.

Haarlems Dagblad, Sonja de Jong – ‘Haar verhalen, die zich alle afspelen in kamer 104 van een hotel, zijn vol liederlijkheid. Lees het artikel.

Leestafel.info – ‘Ik ontdekte dat Annemarie de Gee ook een theatervoorstelling heeft gemaakt van dit boek (of andersom), en die lijkt me ook zeer de moeite waard. Overtuigend debuut.’ Lees het artikel.

Nederlands Dagblad – ‘Elke lezer zou dit boek terzijde kunnen leggen omdat de leegte hoogtij viert. Elke lezer zou dat ook kunnen laten, en de durf kunnen bewonderen waarmee De Gee in de menselijke ziel roert en de taal naar haar hand zet.’ Lees het artikel.

Financieel Dagblad – ‘Jean-Paul Sartre situeerde de hel in een hotel zonder deuren of nooduitgang. Annemarie de Gees kamer 104 heeft minstens zo’n infernaal karakter.’ Lees het artikel.

Recensieweb **** ‘De Gee hanteert een rake stijl waarin ze moeiteloos schakelt van poëtische subtiliteiten naar rauwe, directe beschrijvingen.’ Lees het artikel.

 Vrij Nederland – ‘Zijn het fantasieën of zijn de belevenissen echt? De Gee kan je gedachten goed gevangen houden.’ Lees het artikel.

Varagids – (waar kijkt de redactie van DWDD dit jaar naar uit?) ‘In prachtig beeldende zinnen – dat spreekt mij als beeldredacteur natuurlijk aan – beschrijft ze scènes die zo eigenzinnig en eigenaardig zijn. Echt een enorm talent! ‘ Lees het artikel.

TZUM – ‘Een tumultueus debuut.’ Lees het artikel.

Groningen Dichtbij ***** ‘Een verwonderlijke verhalenbundel in vlotte schrijfstijl, met enorm veel fantasie en durf geschreven. Een aanrader!’ Lees het artikel.