Actueel cursusaanbod

Creatief schrijven 6 weekse cursus

Cursus Creatief schrijven (6 lessen vanaf donderdagavond 6 juni 2019).

In deze persoonlijke cursus werk je aan korte opdrachten die je pen scherpen en je fantasie uitdagen. Er wordt gewerkt aan woordkeuze, metafoor, ritme, personage, tijd, plaats en handeling, epifanie, sfeer, context, vorm versus inhoud, perspectief, stijl, dialoog, tekst en subtekst, structuur, de functie van suggererend taalgebruik, spanningsboog, plot en nog veel meer aspecten waar je keer op keer mee te maken krijgt bij het schrijven.

Hoe kies je je onderwerp en hoe schrijf je precies dat wat je wilt schrijven? De opdrachten bestaan uit gerichte schrijfoefeningen tijdens de les. Zo'n oefening kan een fragment opleveren dat het begin is van een groter geheel. Ook krijg je opdrachten mee naar huis, waarvan het resultaat de volgende les besproken wordt. Je schrijft vanuit diverse perspectieven en over verschillende onderwerpen. Je werkt naast- of met behulp van de oefeningen toe naar een kort verhaal zodat je aan het eind van de cursus ook echt iets tastbaars hebt. Tijdens de besprekingen van het werk zal je stijl of onderwerp zich uit het geschreven materiaal destilleren. Je oefent je in het geven en ontvangen van gefundeerde kritiek op het binnen de cursus geschreven werk van jezelf en je medecursisten. De schrijfcursus is een goede cursus voor beginners en gevorderden en biedt voor ieder een flink palet aan schrijftechnieken. Je bent ongeveer 2 uur per week kwijt aan huiswerk.

Meer informatie en inschrijven? Ga naar Schrijfcursus Amsterdam 

Jaaropleiding Proza

Vanaf september 2019 gaan we weer van start met de Jaaropleiding Proza. Een traject voor schrijvers met een ambitie om echt aan dat boek te beginnen en daar al hun (vrije) tijd aan willen besteden.

Dit wordt het 6e jaar dat bij Schrijfcursus Amsterdam De Jaaropleiding Proza van start gaat. Ieder jaar wordt de cursus verfijnd en volledig op maat van de schrijvers verzorgd. Van september 2019 t/m juni 2020 werkt een groep van maximaal zes getalenteerde schrijvers aan hun roman of een bundel korte verhalen. Wij zijn altijd op zoek naar talent en naar schrijvers die nou eens een flinke stap voorwaarts willen maken met hun boek of serie korte verhalen.

Het doel is om voor de zomer een groot deel van een manuscript af te hebben, of in elk geval een goed idee te hebben hoe je boek eruit ziet, klaar om aangeboden te worden aan een uitgever. In voorgaande jaargroepen kregen de meeste van de schrijvers hun manuscript 2/3 af, of helemaal af in eerste versie. Uiteraard kunnen we dit niet garanderen want iedere schrijver heeft zijn eigen tempo en ieder boek vereist zijn eigen tijd.

Docenten als Lolies van Grunsven, Gijsje Kooter, Elke Wiss, Annemarie de Gee, Inge Raadschelders, Renée van Marissing, Wytske Versteeg, Elke Geurts, Sander Blom, Anne Büdgen, Jiska Koenders, Michiel Lieuwma, Anne Lichthart, Bowi van Onna en anderen maken de jaarcursus tot een succes.

Er is plaats voor 5 á 6 schrijvers. We zijn het hele jaar druk met selecteren. Heb je interesse of wil je meer informatie, stuur dan een mail naar schrijfcursusamsterdam@gmail.com o.v.v. jaarcursus.