Home

© Shira Keller

Annemarie de Gee (1987) was twee keer de Nederlandse afgevaardigde op het International Book Festival Budapest en ontving diverse beurzen van het Nederlands Letterenfonds voor het schrijven van romans. Naast het schrijven maakt zij theater, vaak vanuit maatschappelijke of sociale kwesties. Ook is zij oprichter van Het Schrijfcentrum, voor schrijfcursussen en -coaching.

Haar nieuwste roman De gloed is in het najaar van 2024 verschenen. Het is een gedurfd verhaal over een vrouw in een tijd van weelde, ongelijkheid en een wankele moraal. Op een dag ligt er een riviercruiser met vluchtelingen voor de deur. Gedreven door de angst haar privileges te verliezen, moet ze zich tot een nieuwe werkelijkheid verhouden. De gloed is haar vierde roman.

Agenda

Data van voorstellingen, boekbesprekingen en andere events

Theatrale gespreksavond 22 mei 2025

MELD JE AAN

 

Theatrale gespreksavond in Oba Oosterdok
een tussenruimte waar je mag twijfelen

Naar aanleiding van de roman De gloed (2024, uitgeverij Thomas Rap) staan we stil bij gevoelens van angst en xenofobie. Wat betekent het om bang te zijn? En wat schuilt er achter die emotie?

Angst en onzekerheid houden ons vaak gevangen in onze rol als toeschouwer, wegkijker, wereldverbeteraar of activist. De gloed herinnert ons eraan dat echte verandering begint met een kritische blik op onszelf. Voor even parkeren we onze eigen waarden en principes en zo ontstaat er ruimte om te twijfelen. We staan stil bij wat we niet weten. Zo ontstaat er een tussenruimte voor iedereen die zich wel eens verdwaald voelt; in zichzelf en in maatschappelijke of politieke uitersten.

‘Een gewaagd en oprecht zoeken’
NRC ••••

De avond opent met een performance waarin de xenofobe verteller uit het boek tot leven komt. Componist en violiste Myrthe van de Weetering en basgitarist Bruno da Silva hebben zich door de tekst laten inspireren. Door uit te gaan van Georgische en Arabische muziekinvloeden verbeelden ze op die manier 'het vreemde', waar de verteller uit De gloed zich tot moet zien te verhouden.

Daarna volgt een panel- en publieksgesprek. Daarbij zal politicoloog, schrijver en sociaal ondernemer Kiza Magendane aanwezig zijn. In zijn werk verkent hij de uitdagingen en kansen van een diverse samenleving en zoekt naar manieren om bruggen te bouwen tussen verschillende werelden. Hoe raken we werkelijk betrokken bij elkaar en een gezamenlijke wereld? Kortom: hoe vinden we samen de gloed en vatten we vlam?

Dit evenement is onderdeel van ‘Lieve Stad XL’, georganiseerd door ITA en De Meervaart. Lieve Stad is een viering van theater, kunst en dialoog, dat de dynamiek van Amsterdam weerspiegeld. Tijdens dit festival gaat het om het samenbrengen van mensen in de stad, in het theater, in de maatschappij.

Concept, tekst, regie: Annemarie de Gee
Spel: Sophie van Winden
Muziek: Myrthe van de Weetering en Bruno Xavier da Silva
Organisator: Oba Oosterdok, Amsterdam

Wanneer: 22 mei 2025

MELD JE AAN

VPRO Een Uur Cultuur 2023

columns uit Brussel

 

 

 

 

 

 

 

Geluidsfragment 16 september 2023
Geluidsfragment 23 september 2023

Tijd: 15.00
Toegang: gratis (de winkel is tijdens het gesprek gewoon open)
Locatie: De Nieuwe Coöperatieve Boekhandel in Amsterdam

Als writer in residence verblijft Annemarie bij literatuurhuis Passa Porta. In dit filmpje vertelt ze een en ander over haar werk.

WRITER IN RESIDENCE

september 2023

Annemarie de Gee duikt in het Kafkaëske systeem van asiel- en vluchtelingenproblematiek. In een opmerkelijk betrokkenheid met het onderwerp neemt Annemarie de Gee deel aan twee projecten van Vluchtelingenwerk Brussel.

Lees hier het persbericht.

 

PODCAST: De dood van de ideeënroman

Annemarie de Gee in gesprek met schrijver Thomas Rosenboom.

Naar aanleiding van het verschijnen van De winters bespreken Annemarie en Thomas de status van de Nederlandse literatuur, de psychologisch roman vs. de ideeënroman, en de kunst van het schrijven.

Nu te beluisteren via Spotify of podcastapp.